Vi är en ny plantskola, som har specialiserat oss på klimat-säkrade fruktträd som är:

  • Mycket motståndskraftiga mot sjukdomar, torka och kyla
  • Snabbväxande och bär rikligt med frukt
  • Som kan trivas under ekologiska växtförhållanden
  • Som kan bli 100 år gamla

_MG_0629

Vad vi har att erbjuda:

Träden är av de förtrogna gamla sorterna som är ympade med viltstammar eller med utvalda grundstammar som förutom viltstammens goda och starka egenskaper också har t.ex. hög överlevnad mot extrem kyla, (Antonovka äpplet från Sibirien som överlever -40Co ).

Vår önskan är att vara billigare än andra trädproducenter, och har gjort mycket för att utveckla produktionsmetoden så att vi kan vara klara på att konkurrera.

På vår butik-hemsida säljer vi träd från 99 kr. för ett litet ettårs träd till 300 kr. för ett stort 3-4 års träd.

Vi är en plantskola i Blekinge, som har specialiserat oss i klimat säkra fruktträd. Vi tror att klimatet kommer att förändra sig i framtiden. Det ser ut som om klimatet blir mer extremt, med mer värme och torka om sommaren och mer kyla om vintern. Detta betyder att dina fruktträd måste kunna tåla kraftig frost och uttorkning för att ge god och rikligt med frukt i framtiden. Vi väljer därför att ympa våra träd med rotstockar, som just precis ger träden dessa egenskaper. Det är snabbväxande trädtyper - vildtyper eller motsvarande - med väldigt stora djupgående rötter.

Vi önskar också att bevara de gamla trädtyperna. Vårt ympningsmaterial kommer från vårt eget arboretum (”Elsebråne Pommet”) där vi har mer än 300 olika sorters fruktträd, som vi följer under ekologiska förhållanden, för att kunna välja ut de sorter som klarar sig bäst i Blekinges jord. Pommetet har gått med i ett samarbete med plantskolan “De Gamle Sorter” v. Boi Jensen i Danmark och FAST i England, som har mer än 7000 sorter av äppelträd från hela världen.

Vi säljer träd bar-rotade eller i krukor. Vi har 50.000 fruktträd på lager klart till att säljas och producerar över 20.000 träd om året.

Plantskolan är under direktör Pavlina Kordovas ledarskap, som också står för företaget “Mormors Bakeri” i Nötabråne, med café, restaurang, och Bed and Breakfast.

IMG_7883

MISSION

Vi önskar: Att leverera frukt och fruktträd, som är lokalproducerat, till Blekinge och resten av Sverige.

Vi önskar: Att göra Blekinge till det förande området inom ekologisk fruktproduktion. Detta ska ske i ett brett samarbete med dem som odlar äpplen och annan frukt således att utmaningar med produktion och marknadsföring görs i gemenskap.

Vi önskar: Att utveckla det ekologiska lantbruket inom fruktområdet med: a) motståndskraftiga och attraktiva fruktsorter, och b) träd som är klimat säkra, så att de kan tåla extrem torka, kyla, värme och fuktighet etc.

Vi önskar: Att säkra stabil och varaktig produktion av hög-kvalitets frukt i Blekinge. Nya rotstockar och fruktsorter som är anpassade till ekologisk produktion är nödvändiga för att vi kan säkra produktionen av sund och välsmakande, konkurrenskraftig frukt under de skiftande och oförutsägliga klimatförhållanden, vi ser ut till att möta i framtiden.

Våra priser och prispolitik

Vår önskan är att vara billigare än andra trädproducenter, och har gjort mycket för att utveckla produktionsmetoden så att vi kan vara klara på att konkurrera.

På vår butik-hemsida säljer vi träd från 99 kr. för ett litet ettårs träd till 300 kr. för ett stort 3-4 års träd.

Typiska priser är:

1-års träd på ca.1 m: 100 kr.

2-års träd på ca. 1,5-2m 200 kr.

3-4 års träd på ca. 2 m: 300 kr.