Gråsten, Gul

Gråsten Guls historia och tillämpning

Gråsten Gul kommer ursprungligen från Danmark från Region Syddanmark från Gråsten Slot. Sorten är också känd under synonymerna Gravenstein, Gravensteiner, Graasten. Gråsten Gul är en fröplanta bildad år 1750. Sorten är eller har använts i stor utsträckning. Gråsten Gul är eller har varit lämplig för odling i industrin. Äpplet är främst ett ätäpple men också till cider / som matäpple.

Trädet

Trädet har en stark, bred tillväxt. Utbytet är lågt. Gråsten Gul bedömdes under åren 1997 och 1999 under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Gråsten Gul fick skorv på ganska många äpplen, skorv på några löv och mögelattacker på knappt hälften av skotten. Blomknopparna växer övervägande på både höstskott och äldre grenar. Blommans färg under ballongfasen är ljusrosa. Blomningen är tidigt. Blommorna är stora med kronblad som överlappar varandra. Sorten är triploid och har följande själv-sterilitets alleler 4/11/20.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är medioker, det mognar från september / oktober. Gråsten Gul skördas halv tidigt (sista halv september) / tidigt till halv tidigt (första halv september). Äpplet har ett över genomsnittet / medium attraktivt exteriör. Köttet är mycket saftigt med medelhög / hög sötma, medium / svag surhet och någorlunda arom. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador Smaken av Gråsten Gul anses vara mycket bra / bra. Äpplet har en medium hållbarhetstid.

Äpplets yttre

Äpplet är stort / medium till stort med en längd av 61/65 mm och en diameter på 69/70 mm, mätt vid den bredaste punkten. Formen är platt / platt / avlång och lite asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är mörkröd / röd. Täckfärgen täcker ca. 50% / 25% av äpplet. Täcket på äpplet är svagt med tydliga ränder. Skalets yta är ojämn. Det finns några / många lenticeller. Lenticellerna är stora / medelstora. Färgen på lenticellerna verkar grön i förhållande till basfärgen och den bruna i förhållande till däckfärgen. Skaftet är medelstort och tjockt, ca 11 mm lång och ca 3,6 / 3,3 mm tjock. Skaftgropen är djup / medium, med lite rost. Kopphålan är platt / medium, och bägaren är medium och stängd / halvöppen. Det finns mycket starka revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet skärs från blomma till stammen kan följande tecken ses: kärlsröret är konisk eller skålformade / utsvängda och dammtrådar är placerade i mitten av koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar längst ner på röret och separeras. Kärnhuset är ovalt. Om du skär över äpplet på tvärs kommer kärnhuset tvärsnitt vara öppet. Kärndiametern är ca. 27/24 mm. Kärnhuset utgör ca 0,39 / 0,35 av hela diametern på äpplet. Kärnorna är medelstora / få och underutvecklade eller saknas och bruna. Skalet är tunt.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Buy this
  • från 50,00 kr SEK
  • 98 Kvar
100 % SSL-säkrad