Brændekilde

Historia och tillämpning av Braendekilde

Braendekilde ursprungligen från Danmark Fyn från Braendekilde i södra Fyn. Braendekilde är en fröplanta av Elmelund bildad innan 1913. Sorten är eller har varit väldigt lite eller inte odlad. Braendekilde är eller har varit lämplig för odling i näringslivet. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet

Utbytet är stort / medium. Braendekilde, 2006-2009 utvärderades under obesprutade förhållanden. Braendekilde skorvinfektion var ca 25% av bladen, ingen skorv infektion på äpplen, ingen äppelcancer på grenarna, mögelangrepp av endast ett fåtal skott, ingen sotfläck / flugfläck och inga skott med röda löss. Blomknopparna växer övervägande på de äldre grenarna. Blommans färg under ballongfasen är mörkrosa. Blomman själv är tidig / måttlig. Blommorna är stora med kronblad som överlappar varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitets alleler 8/1.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är medioker, det mognar från september / oktober. Braendekilde skördas tidigt i mitten av september. Äpplet har ett över genomsnittligt attraktivt exteriör. Köttet är mycket saftigt medel med sötma, svag syra och svag eller ingen arom. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador. Smaken av Braendeilde anses övergripande som bra. Äpplet har en kort hållbarhetstid.

Äpplets yttre

Äpplet är medelstort till stort med en längd av 65 mm och en diameter av 74 mm, uppmätt på det bredaste stället. Formen är rund konisk / konisk och något asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är röd. Täckfärgen täcker ca. 75% av äpplet. Äppeltäcket är både slät, randig och färgad / jämn med fläckar. Skalets yta är fet. Lenticellerna är stora. Färgen på lenticeller är brun i förhållande till basfärgen och den bruna i förhållande till däckfärgen. Alla ringar runt lenticellerna ser ljus ut jämfört med basfärgen. Skaftet är långt och medelstor, ca 19 mm långt och ca 2,6 mm tjockt. Skaftgropen är djup, med lite rost. Kopphålan är djupt och medelstort, och koppen är medium och stängd. Det finns svaga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet är skuret från blomma till stammen kan du se följande tecken: Kärlsröret är koniskt eller skålformat / trattformat och trådarna är centrerade i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset avslutas längst ner på röret och separeras / avslutas i mitten av röret. Kärndiametern är ca. 34 mm. Kärnhuset utgör ca 0,46 av hela äpplets diameter. Kärnorna är medelstora och bruna. Skalet är medium. Fruktköttet har en gyllene färg.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Buy this
  • från 50,00 kr SEK
  • 2 Kvar
100 % SSL-säkrad