Boiken

Historien och användningen av Boiken

Boiken härstammar ursprungligen från Tyskland från Bremen. Boiken är en planta som bildas 1828. Sorten är eller har varit något odlad. Boiken är eller har varit lämplig för odling i näringslivet. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet

Boiken bedömdes under åren 1997 och 1999 under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Boiken fick skorv på ganska få äpplen, skorvangrepp på ca. 25% av bladen och mögelangrepp på ungefär hälften av skotten. Blomningen själv är sen. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitet alleler 3/40.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är mycket sen, det mognar från januari. Boiken är skördas (sista hälften av oktober). Äpplet har en något attraktiv exteriör. Köttet är medium saftigt med svag sötma, stark surhet och ingen eller svag arom. Äpplet har liten tendens till stöt-skador. Smaken av Boiken anses vara övergripande bra. Äpplet har en mycket lång hållbarhet.

Äpplets yttre

Äpplet är stort med en längd av 62 mm och en diameter av 76 mm, uppmätt på det bredaste stället. Formen är avsmalnande och lite asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är orange. Täckfärgen täcker ca. 25% av äpplet. Äppeltäckets färg är helt jämn. Skalets yta är fet. Lenticellernes färg verkar brun / vit med avseende på basfärgen och vit / ljusbrun i förhållande till täckfärgen. Alla ringar runt lenticellerna verkar ljusa / gröna i förhållande till basfärgen och rött i förhållande till täckfärgen. Skaftet är mycket långt och medium tjockt, ca.23 mm långt och ca.2,4 mm tjockt. Skaftgropen är djup, med lite rost. Kopphålan är djup / medium och koppen är bred / medium och stängd / halvöppen. Det finns mäktiga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet skärs från blomma till stammen kan följande tecken ses: kärlsröret är konisk eller skålformade / utsvängda och dammtrådar är placerade i mitten av koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar längst ner på röret där de möts. Kärndiametern är ca. 32 mm. Kärnhuset utgör ca 0,42 av hela äpplets diameter. Kärnorna är medelstora och bruna. Skalet är medium. Fruktköttet har en vit färg. Köttet är fast med en grov struktur. Köttet har en tendens till brunt färgämne efter skärning.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 99,00 kr SEK
  • 0 Kvar
100 % SSL-säkrad