Bodil Neergaard

Bodil Neergårds historia och tillämpning

Bodil Neergård kommer ursprungligen från Danmark från Lolland från Flintinge på Lolland. Bodil Neergard är en planta av Pigeonnet blanc d'hiver bildade 1850. Sorten är eller har varit något odlad. Bodil Neergård är eller har varit lämplig för odling i affärer / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet

Träet har en medelstor, upprätt / bred tillväxt. Utbytet är medium. Bodil Neergård utvärderades under perioden 2006-2009 under obesprutade förhållanden. Bodil Neergard fick ingen skorvinfektion på bladen, ingen skorvinfektion på äpplen, ingen äppelcancer på grenarna, mögel angrepp på cirka 75% av skotten, ingen sotfläck / flugfläck och inga skott med röda löss. Blomknopparna växer övervägande på både höstskott och äldre grenar. Blommans färg under ballongfasen är blekrosa / gulaktig. Blomningen själv är medioker / sen. Blommorna är små med kronblad som berör varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitets alleler 1/7.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är mycket sen, det mognar från januari. Bodil Neergård skördas sent (sista hälften av oktober). Äpplet har en liten / medium attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med medelstark sötma, stark / medium surhetsgrad och ingen eller svag arom. Syrainnehållet i musten är 0,72%. Innehållet av socker i musten är 13,0%. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador. Bodil Neergaards smak anses vara medelbra / bra. Äpplet har en mycket lång hållbarhet.

Äpplets yttre

Äpplet är medelstort med en längd av 69 mm och en diameter på 62 mm, uppmätt på det bredaste stället. Formen är avlång konisk / äggformad / lång konisk och något asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är blekgul. Täckfärgen är röd. Täckfärgen täcker ca. 0% / 25% av äpplet. Äppeltäckets färg är helt jämn. Skalets yta är slät / vaxartad. Färgen på lenticellerna verkar vit / brun i förhållande till basfärgen och ljusbrun i förhållande till täckfärgen. Alla ringar runt lenticellerna visas vita i förhållande till basfärgen och rött i förhållande till täckfärgen. Skaftet är medium / långt och medelstor, ca 12 mm lång och ca.2,2 mm tjock. Det är svullen stam. Skaftgropen är medium djup, med lite rost. Kopphålan är medeldjup och koppen är medium och halvöppen / öppen. Det finns svaga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet är skuren från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformigt / trattformat och filamenten placeras högt / i mitten av koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar på toppen av ledningen / slutet i mitten av röret / slutet längst ner på röret där de träffas. Kärnhuset är ovalt / lökformat.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 99,00 kr SEK
  • 0 Kvar
100 % SSL-säkrad