Berner Rosen

Berner Rosenäpple historia och tillämpning

Berner Rosenäpple kommer ursprungligen från Schweiz från Bern. Sorten är också känd under synonymerna P.J.Bergius. Berner Rosenäpple är en fröplanta som bildades 1888. Sorten är eller har varit lite odlad. Berner Rosen äpple är eller har varit lämplig för odling i affärer. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet

Berner Rosenäpple bedömdes under åren 1997 och 1999 under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Berner Rosenäpple fick inga skorv på äpplena, skorv på ca. 25% blad och mögelangrepp på ett par skott. Blomknopparna växer övervägande på de äldre grenarna. Blomfärgen under ballong fasen är gul-rosa. Blomningen själv är sen. Blommorna är små med kronblad som är fria. Sorten är diploid och har följande självsterilitet alleler 2/1.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äpplets säsongen är sen, det är mogen från november / december. Berner Rosenäpple skördas väldigt sent (första hälften av november) / medelsent (sista halv september). Äpplet har en genomsnittlig attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med låg sötma, medium surhetsgrad och ingen eller svag arom. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador. Smaken av Berner Rosenäpple anses övergripande som medel god. Äpplet har en mycket lång hållbarhet.

Äpplets yttre

Äpplet är medelstort till stort med en längd av 67 mm och en diameter på 69 mm, uppmätt på det bredaste stället. Formen är rund konisk / konisk och något asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är lila. Täckfärgen täcker ca. 75% av äpplet. Täcket på äpplet är även med svaga ränder. Skalets yta har vuxit. Färgen på lenticellerna är ljusbrun / vit i förhållande till basfärgen och vit / ljusbrun i förhållande till täckfärgen. Alla ringar runt lenticellerna verkar mörkgröna i förhållande till basfärgen och mörkröd i förhållande till täckfärgen. Skaftet är mycket långt / medellångt och tjockt, ca 20 mm långt och ca 2,6 mm tjockt. Skaftgropen är medium djup, utan rost. Kopphålan är medium djupt och koppen är bred / smal och stängd. Det finns svaga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet är skuren från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformat / trattformat och trådarna ligger mitt i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar i mitten av kanalen. Kärndiametern är ca. 29 mm. Kärnhuset utgör ca 0,41 av hela äpplets diameter. Kärnorna är medelstora och bruna. Skalet är tjockt. Fruktköttet har en grönaktig färg. Köttet är mjukt med en fin struktur. Köttet har en stark tendens till brun färg efter skärning.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 99,00 kr SEK
  • 0 Kvar
100 % SSL-säkrad