Astrakan (Vit)

Historia och tillämpning av Vit Astrakan
Vit Astrakan härstammar ursprungligen från Ryssland. Sorten är också känd under synonymen Astrakan Vit / Isäpple, Glasäpple, Moskoviter. Vit Astrakan är en fröplanta bildad 1790. Sorten odlas eller har odlats. Vit Astrakan är eller har varit lämplig för odling i industrier / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet
Blomknopparna växer övervägande på de äldre grenarna. Blommans färg under ballongfasen är ljusrosa. Själva blomman är medioker. Blommorna är medelstora med kronblad som överlappar varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitets alleler 3/11.

Kvaliteten och säsongen av äpplet
Äppelsäsongen är tidig, det är mogen från augusti. Vit Astrakan skördas mycket tidigt (första hälften av augusti). Äpplet har en något attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med låg sötma, medium surhetsgrad och svag eller/ingen arom. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador. Smaken av Vit Astrakan anses vara övergripande bra. Äpplet har en mycket kort hållbarhet.

Äpplets yttre
Äpplet är litet till medium. Formen är platt / platt och något asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är gul. Täckfärgen är röd. Täckfärgen täcker ca. 25% av äpplet. Täcket på äpplet är svagt med tydliga ränder. Skalets yta har ökat. Det är svullen stam. Det finns mäktiga revben runt koppen.

Äpplets inre
När äpplet är skuren från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformat och trådarna är höga i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar i mitten av kanalen. Kärnorna är små och bruna. Skalet är medium tjockt. Fruktköttet har en vit färg. Köttet är medelstarkt med en medelhög konsistens. Köttet har en stark tendens till brun färg efter skärning.Värdering: 5

Använda: Ätäpple (/cider)

Mognad: Tidigt

Skörd: Medel

Härdighet: Zon1-5

Växtplats: Sol, näringsrik jord


aug-sept = tidigt // sept-okt = mellan //okt-nov = sen

Skörd: bra / medel / liten

Odlingszon 1-8Källa: Pomet's Apple Key,www.nordgen.org

Köp
  • från 129,00 kr SEK
  • 2374 Kvar
100 % SSL-säkrad