Astrakan (Röd)

Röd Astrakan Historia och Användning

Röd Astrakan härstammar ursprungligen från Sverige / Ryssland. Sorten är också känd under synonymen Astrakan Röd / Astrachan Röd, Wales skönhet. Röd Astrakan är en fröplantage bildad 1800/1780. Sorten är eller har varit något odlad. Röd Astrakan är eller har varit lämplig för odling i affärer / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäpple.

Trädet

Utbytet är medium / lågt. Under åren 1997 och 1999 bedömdes Red Astrakan under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Röd Astrakhan fick skorvinfektion i drygt hälften av äpplena, äppleskorv infektioner på nästan hälften av bladen och mögelangrepp på något färre än hälften av skotten. Blomknopparna sitter övervägande på de äldre grenarna. Blomningen är tidig. Blommorna är medelstora med kronblad som överlappar varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitets alleler 3/7.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är tidig, det är mogen från augusti. Röd Astrakan är skörd mogen mycket tidigt (första halva augusti) / tidigt (sista hälften av augusti). Äpplet har en något attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med medelstor sötma, medelstora surhetsgrader och lite arom. Äpplet har en måttlig tendens till att få stöt-skador. Smaken av Röd Astrakan anses vara övergripande bra. Äpplet har en mycket kort hållbarhet.

Äpplets yttre

Med en längd av 58 mm och en diameter av 67 mm, uppmätt vid den bredaste punkten. Formen är avsmalnande och lite asymmetrisk. Det finns sprickor på frukten. Den grundläggande färgen på äpplet är gul. Täckfärgen är röd. Täckfärgen täcker ca. 75% av äpplet. Äppeltäcket är jämnt med tydliga ränder. Skalets yta har ökat. Färgen på linserna är ljusbrun i förhållande till basfärgen och den bruna i förhållande till däckfärgen. Skaftet är mycket långt och medium tjockt, ca 20 mm långt och ca 2,4 mm tjockt. Skaftgropen är medium djupt, med lite rost. Kopphålan är platt / djup och koppen är smal / medium och stängd / halv öppen / öppen. Det finns svaga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet är skuret från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformat / trattformat och trådarna ligger mitt i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar i mitten av kanalen. Kärndiametern är ca. 25 mm. Kärnhuset utgör ca 0,36 av hela äpplets diameter. Kärnorna är medelstora och mörka bruna. Skalet är medium tjockt. Fruktköttet har en vit färg. Köttet är medelstarkt med en medelhög konsistens. Köttet har en tendens till brunt färgämne efter skärning.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 99,00 kr SEK
  • 0 Kvar
100 % SSL-säkrad