Arreskov

Arreskovs historia och tillämpning

Arreskov härstammar ursprungligen från Danmark från Fyn från Brændelydinge nära Fåborg. Sorten är också känd under synonymerna Gråsten Arreskov, Arreskovæble. Arreskov är en fröplanta bildad 1850. Sorten odlas eller har odlats. Arreskov har eller har varit lämplig för odling i affärer / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäpple. Arreskov växer på granatäpplen.

Trädet

Trädet har en stark, hängande tillväxt. Arreskov utvärderades under perioden 2006-2009 under obesprutade förhållanden. Arreskovs skorvinfektion var ca 25% av bladen, skorvinfektion i ca 25% av äpplena, ingen äppelcancer på grenarna, mögelattack på endast ett fåtal skott, ingen sotfläck / flug-fläck och inga skott med röda löss. Blomknopparna är övervägande efter skörden. Blommans färg under ballongfasen är ljusrosa. Blomningen själv är sen. Blommorna är små med kronblad som är fria / berör varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitet alleler 9/24.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äppelsäsongen är medioker, det mognar från september / oktober. Arreskov är tidigt /medel klart till skörd (första hälften av september). Äpplet har en genomsnittlig attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med medelstor sötma, medelstor surhetsgrad och svag/ingen arom. Äpplet har en måttlig tendens till stöt-skador. Smaken av Arreskov anses övergripande som bra. Äpplet har en mycket kort hållbarhet.

Äpplets yttre

Äpplet är stort med en längd av 68 mm och en diameter på 78 mm, uppmätt på det bredaste stället. Formen är avsmalnande och lite asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är orange. Täckfärgen täcker ca. 25% av äpplet. Täcket på äpplet är svagt med tydliga ränder. Skalets yta är slät. Lenticellerna är stora. Färgen på lenticeller är brun i förhållande till basfärgen och den bruna i förhållande till täckfärgen. Alla ringar runt lenticellerna ser ljus ut i förhållande till basfärgen och mörkröd i förhållande till täckfärgen. Skaftet är medium / kort och tjockt, ca 12 mm lång och ca 3,1 mm tjockt. Det är uppsvullen stjälk. Skaftgropen är medium djup, med mycket rost. Hålrummet är platt / medium, och bägaren är medium och stängd / halvöppen. Det finns svaga revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet skärs från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är konisk eller skålformad och trådarna ligger mitt i / lågt i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset avslutas längst ner på röret och separeras / avslutas i mitten av röret. Kärndiametern är ca. 31 mm. Kärnhuset utgör ca 0,40 av hela äpple diametern.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 129,00 kr SEK
  • 3 Kvar
100 % SSL-säkrad