Aroma

Aromas historia och tillämpning
Aroma härstammar ursprungligen från Sverige från Balsgård. Sorten är också känd under synonymerna Aroma Balsgård. Aroma är en korsning av Ingrid Marie x Filippa bildad år 1947. Sorten är eller har använts i stor utsträckning. Aroma är eller har varit lämplig för odling i affärer / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäppleoch must / cider /matäpple. Aroma växer på granatäpplen. Sorten kan också ses på: Blomstergården Pometet.

Trädet
Trädet har en stark, bred tillväxt. Aroma utvärderades under åren 1997 och 1999 under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Aroma fick inga skorv på äpplena, skorv på några löv och mögel attacker på några skott. Blomknopparna är övervägande efter skörden. Blommans färg under ballongfasen är ljusrosa. Själva blomman är medioker. Blommorna är stora / medelstora med kronblad som överlappar varandra. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitet alleler 5/7.

Kvaliteten och säsongen av äpplet
Äppelsäsongen är medioker, det är mogen från september / oktober. Aroma skördas måttligt (sista hälften av september). Äpplet har en genomsnittlig attraktiv exteriör. Köttet är väldigt saftigt med medelhög / hög sötma, medelstora surhetsgrad och mycket arom. Syrainnehållet i musten är 0,71%. Innehållet av socker i musten är 11,4%. Äpplet har en måttlig tendens att få stöt-skador. Smaken av Aroma anses övergripande som mycket bra / bra. Äpplet har en medium hållbarhetstid.

Äpplets yttre
Äpplet är stort med en längd av 64 mm och en diameter på 79 mm, uppmätt på den bredaste platsen. Formen är avsmalnande och lite asymmetrisk. Den grundläggande färgen på äpplet är en blekgul. Täckfärgen är röd. Täckfärgen täcker ca. 75% av äpplet. Skalet på äpplet har även svaga ränder. Skalets yta är slät / vaxartad. Färgen på lenticellerna är ljusbrun i förhållande till basfärgen och ljusbrun i förhållande till täckfärgen. och grön i förhållande till täckfärgen. Skaftet är medium / kort / långt och medellångt tjockt, ca.15 mm långt och ca 3,3 mm tjockt. Skaftgropen är djupt, med mycket rost. Kopphålan är medium djup och koppen är medium stor och halvöppen. Det finns inga eller mycket svaga revben runt koppen.


Äpplets inre

När äpplet är skuret från blomman till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformat / trattformat och trådarna är centrerade i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar i mitten av kanalen. Kärndiametern är ca. 28 mm. Kärnhuset utgör ca 0,35 av hela äpplets diameter. Kärnorna är små och bruna. Skalet är tjockt. Fruktköttet har en vit / gul färg. Köttet är mjukt / medelstarkt med en medium fin / fin konsistens. Köttet har ingen / medium solbränna efter garvning.


Värdering: 5

Användning: Ätäpple / matlagning / cider

Mognad: Sen

Skörd: Bra

Härdighet: Zon1-5

Växtplats: Sol, näringsrik jord


aug-sept = tidigt // sept-okt = mellan //okt-nov = sen

Skörd: bra / medel / liten

Odlingszon 1-8Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgen.org

Köp
  • från 129,00 kr SEK
  • 2129 Kvar
100 % SSL-säkrad