Adams Pearmain

Ett gammalt dessert äpple med en skarp och saftig konsistens. Smaken är på den torra skarpa sidan, med en blandning av subtilt söta, nötaktiga smaker som passar mycket bra med ost.

Juicen har en fin rosa färg. Frukten lagras till mars


Värdering: 5

Användning: Till att äta

Mognad: Sen

Skörd: medel till bra

Härdighet: Zon 1-3 (4+5)

Växtplats: Sol eller halvskugga, gärna i näringsrik och väldränerad jord


aug-sept = tidigt // sept-okt = mellan //okt-nov = sen

Skörd: bra / medel / liten

Odlingszon 1-8


Adams Pearmains historia och användning

Adams Pearmain härstammar ursprungligen från England från Herefordshire. Sorten är också känd under synonymerna Norfolk Pippin, Hanging Pearmain. Adams Pearmain är en fröplanta bildad 1826. Sorten är eller har varit väldigt liten eller har inte odlats alls. Adams Pearmain är eller har varit lämplig för odling inom industrier / trädgårdar. Äpplet är främst ett ätäpple


Trädet

Trädet har en medelstor, brett krönt / hängande tillväxt. Utbytet är medium. Lövverket är medelvärde. Adams Pearmain bedömdes under åren 1997 och 1999 under obesprutade förhållanden i södra Tyskland. Adams Pearmain fick inga skorv på äpplen, skorv på ca. 25% löv och mögel attacker på ungefär hälften av skotten. Blommans färg under ballongfasen är ljusrosa. Själva blomman är medioker. Sorten är diploid och har följande själv-sterilitets alleler 3/1.

Kvaliteten och säsongen av äpplet

Äpplets säsong är sen, det är mogen från november / december. Adams Pearmain är klar att skördas från medel till sent (första halvdelen av oktober). Äpplet har ett över genomsnittligt attraktivt exteriör. Kanel / nötig smak. Smaken av Adams Pearmain anses övergripande som bra. Äpplet har en mycket lång hållbarhet.

Äpplets yttre

Äpplet är medelstort 65 mm långt och 60 mm i diameter, mätt vid sin bredaste punkt. Formen är konisk och symmetrisk. Det finns sprickor på frukten. Den grundläggande färgen på äpplet är blekgul. Färgen på skalet är röd / rödbrun. Färgen täcker ca. 75% av äpplet. Skalet på äpplet har även svaga ränder. Skalets yta är slät / rostig. Det finns många lenticeller. Lenticellerna är stora. Färgen på lenticellerna är ljusbrun / vit i förhållande till basfärgen och grå / ljusbrun i förhållande till skalfärgen. Skaftet är platt, med mycket rost. Kopphålan är platt och koppen är smal / medium och halvöppen / öppen. Det finns mycket starka revben runt koppen.

Äpplets inre

När äpplet är skuren från blomma till stammen kan du se följande tecken: kärlsröret är koniskt eller skålformat / trattformat och trådarna är centrerade i koppen. De gröna linjerna runt kärnhuset slutar längst ner på röret och separeras. Kärnhuset är lösbart. Om du skär över äpplet vid kärndelen kommer det att vara öppet. Kärnorna är medelstora och bruna. Skalet är medeltjockt. Fruktköttet har en krämig färg. Köttet är fast med en fin struktur.

Källa: Pomet's Apple Key, www.nordgren.org

Köp
  • från 129,00 kr SEK
  • 2 Kvar
100 % SSL-säkrad